Courtyard by Marriott

Hotel nudi sve potrebne sadržaje za komforan boravak klijenata koji Sarajevo posjećuju u poslovne svrhe, te kako je smješten na Skenderiji.

Courtyard by Marriott Sarajevo otvoren je 15. Jula 2015. godine, u samom centru Sarajeva, ulica Skenderija 1.

Investitor, kao i glavni voditeljrazvoja projekta je LAKE d.o.o. U sopstvenim kapacitetima LAKE je na projektu radio:

  • Završavanje imovinsko-pravnih odnosa
  • Upravljanje projektom
  • Nadzor nad izvođenjem građevinskih radova

Dosta zahtjevan projekat proširio je iskustvo LAKE doo u razvoju projekata po unaprijed određenim striktnim standardima jednog brenda. Kroz čitav proces LAKE je nastojao angažovati što više domaćih kooperanata i dobavljača, surađujući u konačnici sa 130 poslovnih partnera iz BiH i regiona.

„Kroz čitav razvoj projekta jako značajnim smatramo činjenicu da su naši kooperanti obogatili svoje reference ovakvim brendiranim hotelom, što će da im omogući rad na sličnim projektima.“ N.B.

LAKE je sa Marriott International potpisao ugovor o franšizi za Courtyard by Marriott, izgradio i opremio hotel  po strogo definisanim standardima, te angažovao kompaniju Interstate Hotels and Resorts da upravlja hotelom uz bogato iskustvo koje iziskuje franšiza.

"Marriott je izuzetno zadovoljan da se uspio etablirati i potpisati novi projekat u regiji, što je ujedno i drugi projekat u Bosni i Hercegovini. Svjesni smo važnosti dovođenja novog brenda na tržište na kojem će to biti prvi nastup svjetske hotelske kompanije. Više od pet godina smo tražili partnera s kojim ćemo pokrenuti projekat u BiH i drago nam je da smo pronašli LAKE kao korporaciju za koju smo ustanovili da zadovoljava sve naše kriterije. To je partner sa kojim rado i sa veseljem potpisujemo prvi projekat i iskreno se nadamo da će, kao i u ostalim zemljama regije, ovaj projekat biti samo početak dugoročne saradnje i da se na ovome nećemo zaustaviti.", izjavio je Ivica Čačić, podpredsjednik Marriotta za Razvoj za Istočnu Evropu i Balkan.

Kapacitet objekta:

  • 130 soba (103 king sobe, 27 twin soba), 2 apartmana
  • 1 konferencijska sala – kapaciteta 80 mjesta
  • 1 sala za sastanke – kapacitet 20 mjesta
  • 1 business lounge sala - kapacitet 20 mjesta
  • Dodatni sadržaj: Restoran, cafe  bar, sky bar, fitness sala
  • Podzemni parking prostor – kapaciteta 30 parking mjesta

Otvoreno je 60 novih radnih mjesta, te angažovano 150 indirektno uposlenih.

Hotel nudi sve potrebne sadržaje za komforan boravak klijenata koji Sarajevo posjećuju u poslovne svrhe, te kako je smješten na Skenderiji, predstavlja atraktivnu i sigurnu lokaciju za boravak hotelskih gostiju s obzirom na blizinu diplomatsko – konzularnih predstavništava , administrativnih i kulturnih institucija, kao i zabavnog sadržaja koje nudi centar grada.

Tokom projektovanja, kao i izgradnje nastojala se postići što veća energetska efikasnost, smanjujući eksploataciju energenata, kao i stopu zagađenja.

LAKE d.o.o. kroz svoje poslovanje teži ka što humanijoj eksploataciji resursa, kako kroz izgradnju, koristeći adekvatne načine projektovanja i ugradnje kvalitetnih materijala, tako i kroz životni vijek svojih objekata, gdje je značajno smanjena potrošnja.

Projekt:
Hotel Courtyard by Marriott Sarajevo

Vrijednost investicije:
12 miliona EUR

Period izgradnje:
Januar 2014 - Juli 2015. godine

Investitor:
LAKE d.o.o.

LAKE angažman na projektu:
Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, finansijski monitoring, upravljanje projektom, upravljanjegradilištem, nadzor nad izvođenjem građevinskih radova, kanalisanje i implementiranje standard brenda, ugovaranje, nabavka